logo

Тренутно на сајту

Ко је на мрежи: 20 гостију и нема пријављених чланова

Питања

pitanja.gif

Филтер
 • ОРГАНИЗАЦИОНА СТРУКТУРА БЛОКА ПРЕРАДА


  Јединствена синдикална организација НИС а.д. разматрала је на данашњој седници Одбора захтеве синдиката из рафинеријске прераде о оптимизацији организационе структуре и упутила је генералном директору НИС а.д. следеће закључке:

  • НИС а.д. је за првих девет месеци ове године  остварио позитиван финансијски резултат и добит те сматрамо непримереним  да се смањује број запослених у блоку Прерада.
  • Социјални програм је саставни део Уговора о продаји и куповини акција за НИС а.д. и важи до 31.12.2012. године. Синдикат сматра да запосленима који по новој организацији Блока Прерада не буду распоређени, Послодавац је дужан да понуди добровољни одлазак по Програму 750 у складу са Социјалним програмом за НИС а.д.
  • Одбор Јединствене синдикалне организације НИС а.д. подржава захтев да се не сме обуставити производња у Рафинерији Нови Сад у наредном периоду у складу са чланом 3. Социјалног програма за НИС а.д.
  • У циљу поштовања Социјалног програма за НИС а.д. неопходно је да стручни тим направи анализе и студије о будућности производње у Рафинерији Нови Сад, како би запослени били обавештени о стратегији и развоју рафинеријске прераде.
 • ПРЕДЛОГ ЗА АНЕКСИРАЊЕ КОЛЕКТИВНОГ УГОВОРА

  Генерални директор НИС а.д. доставио је репрезентативним синдикатима иницијативу за покретање поступка анексирања Колективног уговора за НИС а.д. Нови Сад. Прочитајте у целости...

 • УПУЋЕН ЗАХТЕВ ЗА ОДОБРЕЊЕ НОВОГОДИШЊЕГ ПОКЛОНА ЗАПОСЛЕНИМА У НИС А.Д.

  Репрезентативни синдикати НИС а.д.  упутили су захтев Генералном директору да се у складу са чланом 14. Социјалног програма за НИС а.д. одобри исплата новогодишњег поклона у висини од 50% од просечне зараде Послодавца из месеца који претходи исплати.
  Такође, предложили су да се исплата новогодишњег поклона изврши до  24.12.2010.године.
 • ХУМАНИТАРНА АКЦИЈА "ДЕВОЈКА КОЈА ВОЛИ ЖИВОТ"DarjaKosticSmall.jpg

  Драги људи,
  желимо да Вас упознамо са Девојком Која Воли Живот, Дарјом Костић. Она је ћерка, тетка, двадесетосмогодишња девојка, пријатељ, бивши карловачки ђак, професор енглеског језика, члан фламенко групе, сјајна плетиља,... и тежак бубрежни болесник. Овај последљи идентитет представља сенку која се надвила над њену младост.
 • ОДРЖАН САСТАНАК ПРЕГОВАРАЧКИХ ТИМОВА

  У Новом Саду је 17. новембра одржан први састанак преговарачких тимова послодавца и репрезентативних синдиката за унапређење Колективног уговора НИС.
  Основни задатак радне групе биће детаљна анализа постојећег Колективног уговора и заједничка израда предлога за његово унапређење.
 • ПРОДУЖЕН РОК ЗА ОТПЛАТУ СТАМБЕНИХ КРЕДИТА ДО СРЕДИНЕ ДЕЦЕМБРА 2010

  Продужен је рок за отплату стамбених кредита. Сви који су поднели Захтев, а уплату по понуди нису извршили из објективних разлога, могу да измире своју обавезу чим се стекну услови за то, а најкасније до 15.12.2010. године како би то ушло у пословне књиге у овој години.
 • ОДОБРЕНО ПОВЕЋАЊЕ ЗАРАДЕ У НОВЕМБРУ 6,8%

  На захтев репрезентативних синдиката у НИС-у одобрено је, од стране послодавца, повећање основне зараде за 6,8%. Наиме, у складу са Уговором о куповини и продаји акција НИС-а, Социјалним програмом и Колективним уговором затражено је да се измени вредност коефицијента 1 основне зараде, с обзиром да су званични подаци Републичког завода за статистику  објавили   да је  индекс трошкова живота у  периоду октобар 2010-децембар 2009. године 7,8%. У фебруару месецу 2010. године повећана је цена рада за 1% тако да ће са повећањем од 01.11.2010. године вредност коефицијента 1 основне зараде износити 14.345,00 динара уместо досадашњих 13.432,00 динара.
 • ПРЕГОВОРИ ОКО ИЗМЕНА И ДОПУНА КОЛЕКТИВНОГ УГОВОРА ЗА НИС а.д.

  У среду 17.11.2010. године почињу преговори око измена и допуна Колективног уговора за НИС а.д. Напомињемо још једном да није дошло до једностраног раскида Колективног уговора и да постојећи важи до 06.12.2011. године уколико се не постигне договор о новом који ће важити наредне три године. О току преговора и предлозима послодавца редовно ћемо обавештавати чланове синдиката.
 • УПУЋЕН ЗАХТЕВ ГЕНЕРАЛНОМ ДИРЕКТОРУ ЗА НАБАВКУ НОВОГОДИШЊИХ ПАКЕТИЋА ДЕЦИ

  Упућен је захтев генералном директору НИС а.д. да у складу са чланом 58. тачка 8. Колективног уговора за НИС а.д. Нови Сад донесе Одлуку која се односи на набавку дечијих пакетића за Нову 2011. годину за децу запослених радника у НИС а.д. и децу преминулих радника НИС а.д.
 • ОД 1. НОВЕМБРА 8 ПОСТО ВЕЋЕ ЗАРАДЕ, У ЈАНУАРУ НОВОГОДИШЊИ ПОКЛОН У ИЗНОСУ 50% ПРОСЕЧНЕ ЗАРАДЕ ПО СОЦИЈАЛНОМ ПРОГРАМУ, А ДО КРАЈА ПРВОГ КВАРТАЛА 2010. ГОДИНЕ НОВА МЕТОДОЛОГИЈА ЗА УТВРЂИВАЊЕ КОЕФИЦИЈЕНАТА ЗА СВЕ ПОСЛОВЕ У КОМПАНИЈИ

  Састанак руководстава Компаније и представника репрезентативних синдиката који је одржан јуче (5. новембар) у Новом Саду, потврдио је спремност менаџмента да  поштује обавезе из Социјалног програма које се односе на материјално-социјални положај запослених, али и спремност синдиката да активно учествује у стварању нове организационе структуре и ефикаснијег рада у Компанији. Како је рекао Кирил Кравченко, генерални директор НИС-а.д, након преговора са репрезентативним синдикатима у Компанији, од 1. новембра ове године зараде запослених ће бити повећане за 8 посто.
 • ПРИХВАЋЕН СОЦИЈАЛНИ ПРОГРАМ СИНДИКАТА НИС А.Д.

  Горан Такић и Миленко Недић, председници репрезентативних синдиката у НИС а.д. и чланови преговарачког тима Владе Србије  у вези склапања купопродајног уговора са Гаспромњефтом,  упознали  су чланове Одбора ЈСО НИС а.д. и Председништва ЈСО НИС Нафтагас, да је и будући власник националне нафтне компаније  прихватио социјални програм и колективни уговор као саставне делове купопродајног уговора о продаји НИС-а.  Према речима представника синдиката у преговарачком тиму Владе Србије, после разматрања елемената социјалног програма,  Дмитриј Малишев, представник руског преговарачког тима, истакао је да је понуђени документ у целости прихватљив за руску страну.

 • АРТИКУЛИСАТИ СВЕ АКТИВНОСТИ, КАКО БИ СОЦИЈАЛНИ ПРОГРАМ БИО САСТАВНИ ДЕО КУПОПРOДАЈНОГ УГОВОРА

  Конкретни закључци на седници Одбора Јединствене синдикалне организације НИС а.д, која је одржана 31. октобра у Новом Саду, који су се односили на Социјални програм, повећање зарада, отпис позајмице и скорашњи састанак са представницима министарстава и менаџментом Компаније о овој теми, само су врх леденог брега незадовољства и неизвесности синдикалног руководства материјалним и укупним социјалним положајем запослених уочи процеса приватизације.

 • ГОРАН ТАКИЋ И МИЛЕНКО НЕДИЋ ЧЛАНОВИ ПРЕГОВАРАЧКОГ ТИМА ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ОКО СОЦИЈАЛНОГ ПРОГРАМА ЗАПОСЛЕНИХ

  На основу захтева репрезентативних синдиката и послодавца НИС а.д. упућеном председнику Владе Републике Србије о именовању представника Репрезентативних синдиката НИС а.д. у радну групу за преговоре око Уговора о продаји НИС а.д. Влада Републике Србије на седници одрежаној 30.10.2008.године донела је Закључак којим се Горан Такић, председник ЈСО НИС а.д. и Миленко Недић, председник ЈСО НИС Нафтагас именују за чланове Радне групе за учешће у процесу закључивања уговора о продаји дела удела Републике Србије у акционарском друштву „Нафтна индустрија Србије“ Нови Сад.

 • ОКРУГЛИ СТО

  Репрезентативни синдикати Нафтне индустрије Србије Самостални синдикати Јeдинствена сидикална организација НИС а.д. Јединствена синдикална организација НИС Нафтагас у сарадњи са Републичким одбором енергетике организују међународни Округли сто на тему: Приватизација у енергетском сектору Србије са посебним освртом на Нафтну индустрију, положај запослених у овом процесу и задаци Синдиката.

 • ДОНЕТА ОДЛУКА О ПАКЕТИЋИМА

  На основу члана 58. Колективног уговора за НИС а.д. и захтева репрезентативних синдиката Јединствене синдикалне организације НИС а.д. и НИС Нафтагас послодавац је донео одлуку за набавку новогодишњих пакетића за децу радника, преминулих радника НИС а.д. и децу радника који су запослени у НИС а.д. преко услужних предузећа у висини од 5.505 динара.

 • СКУПШТИНА АКТИВА ИНВАЛИДА РАДА

  У Новом Саду, у Пословном центру НИС а.д. дана 29.10.2008. године, одржана је Скупштина Актива инвалида рада НИС а.д. На овом састанку изабран је Извршни одбор актива, председник Актива, заменик и чланови преговарачког тима за усвајање Правилника о остваривању права инвалида рада по члану 38. Колективног уговора за НИС а.д.

 • П Р О Г Л А С
  (репрезентативних синдиката Нафтне индустрије Србије и Удружења будућих акционара НИС-а)

  Репрезентативни синдикати Нафтне и гасне привреде Србије и недавно формирана Удружења будућих акционара Нафтне индустрије Србије, овим Прогласом јасно стављају до знања да неће прихватити ни један предлог приватизације Компаније и ни један концепт акционарства, који у себи не садржи чврсте гаранције да ће запослени, бивши радници и пензионери НИС-а, али и сви грађани Србије, остварити правичну надокнаду за свој рад, која ће се исказати кроз бесплатне акције.

 • ШТРАЈК УПОЗОРЕЊА ЗАПОСЛЕНИХ НАФТНЕ ИНДУСТРИЈЕ СРБИЈЕ
  „МИНУТ ЈЕ ДО ДВАНАЕСТ“

  Поштовани, 

  На основу Одлуке Централног штрајкачког одбора синдиката Нафтне и гасне привреде Србије број 30-181/07 о наставку штрајкачких активности, обавештавамо Вас да ће се дана 30.11.2007.године у времену од 12.00 до 13.00 часова организовати Штрајк упозорења окупљањем запослених НИС а.д. на следећи начин:

  1. У свим погонима НИС Нафтагаса организоваће се једночасовна обустава рада. У Пословном центру НИС а.д, у Новом Саду, Народног фронта бр.12, организоваће се ЗБОР ЗАПОСЛЕНИХ. Организатори су ЈСО НИС Нафтагас и Синдикална организација НИС Стручне службе.

  2. У Рафинеријама Панчево и Нови Сад, организоваће се окупљање запослених и блокирати испорука деривата. Организатори су Синдикалне организација Рафинерија нафте Пачево и Нови Сад.

  3. У прометном делу неће радити следеће пумпе:

  Београд: ЗМАЈ 1, ЗМАЈ 2, Бензинске пумпе у улицама Мије Ковачевић и Чарли Чаплина, код БИП-а, и на Ауто путу Велики Мокри Луг 1 и 2. Организатор је Синдикална организација НИС Југопетрол

  Нови Сад: НАП 1 и НАП 2 (Мала и Велика Печурка), НАП 5, НАП 10, и по 1 пумпа у свим већим местима у Војводини. Организатор је Синдикална организација НИС НАП

  4. ТНГ: организоваће се Збор и блокаде пумпи за испоруку аутогаса.

  Чланови Централног Штрајкачког одбора репрезентативних синдиката НИС а.д. су: Горан Такић, Вељко Жунић,Радо Митровић, Радован Зељковић, Владимир Илић, Младен Видовић, Марија Галетић, Миленко Недић, Војновић Миливоје, Љиљана Танасковић-Јовић, Драго Миљуш, Вељко Милошевић и Винко Палада.

  Председник Централног Штрајкачког одбора је Горан Такић.
 • СВИМ УДРУЖЕЊИМА АКЦИОНАРА, СВИМ МАЛИМ АКЦИОНАРИМА - ПОЗИВ ЗА ЗАЈЕДНИЧКУ АКЦИЈУ

  Предложеним Законом о праву на бесплатне акције које грађани остварују у поступку приватизације одузимају се права и запосленима и свим грађанима Србије.

  Запосленима се одузима право које им је дато важећим законима и oдлукама Владе.

  Грађанима се поклања оно што већ имају по закону, а закидају њихова права.

  И оно што се одузима и оно што је тобожњи поклон, запослени и сви грађани већ имају вољом Народне Скупштине и Владе Републике Србије.

 • Поштовани, 

  Позивамо Вас да извештавате са ВЕЛИКЕ СКУПШТИНЕ СИНДИКАТА РАДНИКА НАФТНЕ И ГАСНЕ ПРИВРЕДЕ СРБИЈЕ чији је слоган

  „МИНУТ ЈЕ ДО ДВАНАЕСТ“

  Велика Скупштина је заказана за четвртак 29.11.2007. године. Место одржавања је Мала сала у СПЦ Војводина (СПЕНС) у Новом Саду, са  симболичним почетком 11 часова и 59 минута.

 • Јединствена синдикална организација НИС а.д. Нови Сад демантује информацију која је објављена од стране појединих медија о датуму одржавања штрајка запослених  у Нафтној индустрији Србије.
   
  Запослени Нафтне индустрије Србије и запослени ЈП Србијагас и Транснафта ступиће у штрајк упозорења у петак, 30.11.2007.године, у складу са усвојеним Терминским планом Централног штрајкачког одбора, који је достављен медијима као Саопштење за јавност.

  ПРЕДСЕДНИК
  ЈСО НИС А.Д. Нови Сад
  Горан Такић

 • Поштовани посетиоци сајта,

  Обавештавамо Вас да у секцији Важна акта - Остала акта можете преузети предложени Закон министра Млађана Динкића о бесплатној подели акција, као и комплетну информацију Министарства економије и регионалног развоја о Концепту приватизације јавних предузећа.

  ЈСО НИС а.д.

 • ШТРАЈКАЧКЕ АКТИВНОСТИ СИНДИКАТА НАФТНЕ И ГАСНЕ ПРИВРЕДЕ СРБИЈЕ

  СИНДИКАТИ НАФТНЕ И ГАСНЕ ПРИВРЕДЕ СРБИЈЕ ОДРЖАЛИ СУ ДАНАС, 21.11.2007. ГОДИНЕ, СЕДНИЦУ ЦЕНТРАЛНОГ ШТРАЈКАЧКОГ ОДБОРА, НА КОЈОЈ СУ ЈЕДНОГЛАСНО УСВОЈЕН СЛЕДЕЋИ
   
  ТЕРМИНСКИ ПЛАН
  • У УТОРАК, 27. 11. 2007. ГОДИНЕ, ОДРЖАЋЕ СЕ САСТАНАК КОД ПРЕДСЕДНИКА ВЕЋА САВЕЗА САМОСТАЛНИХ СИНДИКАТА СРБИЈЕ И КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА ШТАМПУ.
  • У УТОРАК, 27. 11. 2007. ГОДИНЕ, У 13.30 ЧАСОВА, ОДРЖАЋЕ СЕ САСТАНАК ОДБОРА ЈСО НИС А.Д.  И ПРЕДСЕДНИШТВА ЈСО НИС НАФТАГАС И САМОСТАЛНОГ СИНДИКАТА ЕНЕРГЕТИКЕ
  • У ЧЕТВРТАК, 29. 11. 2007. ГОДИНЕ, ВЕЛИКА СКУПШТИНА СИНДИКАТА НАФТНЕ И ГАСНЕ ПРИВРЕДЕ СРБИЈЕ у СПЕНС-У У 11.59 ЧАСОВА ПОД СЛОГАНОМ „МИНУТ ЈЕ ДО 12“
  • У ПЕТАК, 30. 11. 2007. ГОДИНЕ, ОДРЖАЋЕ СЕ ШТРАЈК УПОЗОРЕЊА РАДНИКА НАФТНЕ И ГАСНЕ ПРИВРЕДЕ СРБИЈЕ У ПЕРИОДУ ОД 12 ДО 13 ЧАСОВА.

  ШТРАЈКАЧКИ ЗАХТЕВИ СУ:

  1. ПОДЕЛА БЕСПЛАТНИХ АКЦИЈА ЗАПОСЛЕНИМА У НИС А.Д. И ЈАВНИМ ПРЕДУЗЕЋИМА СРБИЈАГАС И ТРАНСНАФТА И ДРУГИМ ЈАВНИМ ПРЕДУЗЕЋИМА, У СКЛАДУ СА ВАЖЕЋИМ ЗАКОНОМ, УРЕДБОМ ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ И УСВОЈЕНОМ СТРАТЕГИЈОМ ПРИВАТИЗАЦИОНОГ САВЕТНИКА.
  2. ПРИМЕНА УСВОЈЕНЕ СТРАТЕГИЈЕ ПРИВАТИЗАЦИЈЕ ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ БРОЈ 023-01-483-2006-01 ЗА НИС.
 • У 2008. ГОДИНИ БЕЗ СТИМУЛАТИВНИХ ОТПРЕМНИНА

  На заједничком састанку преговарачких тимова синдиката и пословодства НИС а.д. одржаном 13. новембра, разматрана су питања везана за кретање зарада до краја године, План пословања НИС а.д. у делу зарада и запослености за 2008. и колективно осигурање запослених. Преговарачки тим испред синдиката чинили су Горан Такић, В. Жунић, Р. Зељковић, М. Недић и М. Војновић, а испред пословодства Радмила Гајић из Стручних служби НИС а.д, Илија Купрешанин испред НИС Петрола, Аца Вукадиновић из НИС-ТНГ и Велибор Бугарин из НИС Нафтагаса.

 • НАСТАВАК ШТРАЈКАЧКИХ АКТИВНОСТИ

  На заједничкој седници Изршних органа два репрезентативна синдиката у НИС а.д. одржаној дана 16.11.2007.године јединствено је донета Одлука о наставку штрајкачких активности.

 • СВЕ ВЕЋЕ НЕЗАДОВОЉСТВО ПОВОДОМ ПРЕДЛОГА АКЦИОНАРСТВА И ПРИВАТИЗАЦИЈЕ НИС-а, КОЈИ ЈЕ ИЗНЕО МИНИСТАР ДИНКИЋ

  НАЈАВА И ОТПОЧИЊАЊЕ ШТРАЈКАЧКИХ АКТИВНОСТИ

  Највиша руководства репрезентативних синдиката у НИС а.д. на јучерашњем састанку опет су потврдила једнодушан став да у потпуности одбацују Kонцепт приватизације и акционарства у НИС-у, који заговара Млађан Динкић, министар за економију и региноални развој.

 • И ВЕЋЕ САМОСТАЛНИХ СИНДИКАТА СРБИЈЕ ОДБАЦИЛО ДИНКИЋЕВ КОНЦЕПТ

  На седници Већа Савеза самосталних синдиката Србије одржаној 13.11.2007. год. у Београду на предлог Вељка Милошевића, председника Самосталног синдиката енергетике и петрохемије Србије једноглано је усвојен Закључак којим се одбацује концепт измена Закона о приватизацији - приватизацији јавних предузећа и подели бесплатних акција који предлаже министар Динкић.

  Без јавне расправе, стручне оцене и дијалога са синдикатима као и расправе на социјално - економском савету о предложеном моделу, сваки предлог је неприхватљив.

  Веће је закључило да замрзне активност  својих представника у раду социјално - економског савета док своје учешће у раду овог Владиног тела не узме председник Владе РС Војислав Коштуница.
   
 • СА КОНФЕРЕНЦИЈЕ ЗА ШТАМПУ МИНИСТАРСТВА ЕКОНОМИЈЕ И РЕГИОНАЛНОГ РАЗВОЈА 
  5. НОВЕМБАР 2007. ГОДИНА

  КОНЦЕПТ ПРИВАТИЗАЦИЈЕ ВЕЛИКИХ ЈАВНИХ ПРЕДУЗЕЋА У СРБИЈИ
  • Закон предвиђа да грађани који до сада у процесу приватизације нису добили акције, стекну право на бесплатне акције.
  • То су сви пунолетни грађани (на дан доношења закона) који до сада нису учествовали у процесу приватизације, као и радници јавних предузећа који до сада нису добили никакве акције.
  • Процена је да ће око 4 милиона људи добити право на бесплатне акције.
  • Установљени су различити методи поделе акција за приватизована предузећа и јавна предузећа.
  • Израда Закона о бесплатној подели акција грађанима који припрема МЕРР је при крају и треба да буде усвојен на Влади до краја новембра.
  Две групе предузећа у којима се остварује право на бесплатне акције.

  Прва група предузећа су она чија је приватизација већ обављена у периоду од 2001. године на овамо или која ће бити обављена до краја процеса приватизације путем тендера (предузећа која су прошла тендерску приватизацију, осим оних предузећа која су у реструктурирању, па имају негативну вредност).
  • Тренутно се у приватизационом регистру налазе акције 68 таквих предузећа (ДИН, ДИВ, Беопетрол, Лукоил, Хенкел Мерима, Ваљоница бакра Севојно, три цементаре, шећеране, Здравље из Лесковца, Зорка фарма, Предузеће за путеве Београд, Рафинерија Београд...)
  • Акције 68 већ приватизованих предузећа не би имало смисла делити на 4 милиона грађана, јер би она добила огроман број акционара. То је и технички неизводљиво.
  • Акцијски фонд добија обавезу да прода ове акције, али по цени која не може бити нижа од цене која је остварена у поступку приватизације. Дакле, продаће их или на берзи или самим стратешким власницима ових предузећа (нпр. Филип Морис у случају Дуванске индуструје, Лукоил у случају Беопетрола).
  • Цена не може бити нижа од оне која је дата у процесу приватизације по једној акцији. Уколико се на берзи оствари већа цена, утолико боље. У том случају ће новац који се добије од продаје бити у кешу исплаћен равномерно на 4 милиона грађана.
  • Закон ће одредити рокове у којима се тај процес мора завршити.
  • Уколико у одговарајућем року власници предузећа не буду желели да купе акције које држава понуди, законом ће бити обавезани да приме 4 милиона акционара у своје друштво (што нико неће желети, тако да ће на овај начин сви бити мотивисани да откупе акције, како би се добила маса за расподелу грађанима који до сада нису добили акције).
  Другу групу предузећа чине велика јавна предузећа која још нису ушла  у процес приватизације. То су сва предузећа за која се планира процес приватизације у наредном периоду (продаја већинског пакета, мањинска продаја или ИПО – иницијална понуда акција). То су: НИС, ЕПС, Телеком, Аеродром „Никола Тесла“, ЈАТ и Галеника.
  • Треба разликовати право стицања акција од права располагања, односно, трговине акцијама.
  • Доношењем закона грађани стичу право на бесплатне акције у овим предузећима, док ће право располагања стећи тек након што се утврди тржишна цена акција тих предузећа како грађани не би изгубили на вредности тих акција пре него што се утврди тржишна цена.   
  • Што се тиче садашњих и бивших запослених у јавним предузећима, они ће такође добити бесплатне акције, али у потпуно истом износу као и други грађани Србије.
  • Стимулатција за раднике јавних предузећа је та да ће садашњи и бивши радници добити повлашћен статус при стицању, односно, куповини додатних акција (ван бесплатних).
  Концепт приватизације великих јавних предузећа у периоду 2008 - 2010.

  Јавна предузећа за која се сматра да је потребно отпочети процес приватизације у наредном периоду подељена су у 2 групе.

  У прву групу спадају предузећа за која МЕРР сматра да треба да се продају методом тендера, и то да се прода већински државни пакет (НИС и ЈАТ).   

  НИС
  • Предлог је да се најкасније до краја првог квартала следеће године донесе Закон о приватизацији НИС-а и да се објави међународни јавни тендер за приватизацију НИС-а, где би се стратешком партнеру понудило 51% власништва у НИС-у.
  • Додатних 15% добили би бесплатно сви пунолетни грађани који до сада нису добили акције.
  • Држава би задржала око 34% акција у свом поседу и стекла право тзв. блокирајуће мањине. Држава би уговором, који би склопила са победником на тендеру, омогућила да се штите национални интереси везани за нафту компанију путем права блокирајуће мањине (без сагласности државе, без обзира што је мањински партнер, купац не би могао да уради ништа што би било стратешки важно).
  • Зашто метод већинске продаје? Уколико би се ишло на мањинску продају од 25%, о чему је раније било речи, стратешком партнеру који би  имао новца да купи мањински пакет би се, свеједно, одмах дало право управљања НИС-ом, а држава би добила мало новца. Када се стратешком партнеру већ уступа право управљања, далеко је боље да држава добије много више новца на тендеру.
  • Влади ће бити предложено да то буде квалификациони тендер са аукцијом као завршницом.
  • Очекује се да ће држава остварити приход од неколико милијарди евра у тој приватизацији.
  • Уколико се у случају НИС-а прихвати стратегија МЕРР и крене на тендер најкасније у првом кварталу следеће године, реално је очекивати да се тај тендер оконча закључивањем уговора у септембру или октобру.
  • До исплаћивања цене постигнуте на тендеру проћи ће пар месеци, што значи да би почетком 2009. грађани могли да тргују и бесплатним акцијама НИС-а.
  ЈАТ
  • Чека се да приватизациони саветник предложи модел приватизације.
  • МЕРР се залаже зато да стратешки партнер добије већински удео у ЈАТ-у, али да се води рачуна о задржавању статуса националног авио превозника.
  • Постоји могућност да се не понуди 51%, већ 49%+2%. Овом комбинацијом би, у складу са правилима у авио-саобраћају, ЈАТ могао да задржи статус националног превозника.
  • Остаје отворено питање да ли би се, и на који начин, остатак власништва у ЈАТ-у давао на располагање другим заинтересованим. По овом питању се морају добити детаљне инструкције од приватизационог саветника, а потом ће Влада усвојити одговарајући модел.
  • Закон о приватизацији ЈАТ-а и објаву међународног тендера могуће је извршити најкасније у првом кварталу 2008. године.
  Предвиђено је да у наредне 3 године држава задржи већински пакет у ЕПС-у, Телекому, Аеродрому Никола Тесла и Галеници, али да се одређени број акција понуди методом иницијалне понуде акција (ИПО) на берзи.

  ЕПС
  • Предлог је да се 15% акција ЕПС-а емитује ради докапитализације ЕПС-а и коришћења тог новца за стратешке развојне инвестиције у овом предузећу.
  • Додатних 15% би било предмет бесплатне поделе грађанима, док би држава задржала око 70%.
  • ЕПС би могао новац који добије емитовањем сопствених акција на берзи да искористи за инвестиције. Без обзира што се те акције не би емитовале 2008. већ 2009. или 2010. године, у међувремену би ЕПС могао да узме повољан кредит од неке инвестиционе банке, а онда новцем који добије методом ИПО да исплати, тј. врати кредит.
  Сличан модел предвиђа се и за Телеком и за Аеродром Никола Тесла, где би се водило рачуна да држава остане већински партнер, да сви пунолетни грађани добију од својих 15% и да се један део понуди на берзи методом иницијалне понуде акција.

  Иницијалном понудом акција може се трговати на берзи на 2 начина:

  1. Сама компанија може да емитује акције (што би био случај са ЕПС, Аеродромом и делимично Телекомом и Галеником) 
  2. Држава може да прода један део својих акција, а може бити и комбинација.
  • То су различити модалитети, а у свим варијантама појављују се акције на берзи
  • Карактеристично је да држава даје право грађанима (држављанима Србије) да купују на берзи акције у вредности од максимално 5000 евра у једном предузећу
  • Да би што већи број грађана добио право да купи акције ових јавних предузећа предлаже се да грађани добију 15% бесплатно, а да се онда методом докапитализације и методом иницијалне понуде акција ових предузећа на берзи да право грађанима да додатно купе још акција у вредности од 5000 евра за свако појединачно предузеће.
  • Ови процеси не би се одвијали истовремено, јер се ради о великом броју јавних предузећа и потребна је темељна припрема.
  • Влади ће бити предложено да овласти Агенцију за приватизацију да распише међународни тендер за избор финансијског саветника у случају ЕПС-а, Телекома, Аеродрома и Галенике, који би за свако појединачно предузеће дали стратегију која би била предмет усвајања на  Влади.
  ТЕЛЕКОМ
  • Највероватније би се следеће године кренуло са ИПО-ом што значи да би Телеком био прво предузеће са којим би се изашло на берзу.
  • План је да се иде комбиновано – да један део новца који се добије ИПО-ом иде за инвестиције Телекома, односно за враћање кредита који је узет од Сити банке, а један део би држава продала, како би појачала буџетске приходе.
  АЕРОДРОМ
  • Аеродром би емитовао акције. Новац од продаје акција ишао би Аеродрому за инвестиције (нпр. градња карго терминала).
  ГАЛЕНИКА
  • Исто важи и за Галенику. Код Галенике новац који би се добио, емитовањем акција на берзи, ишао би за инвестиције у развој Галенике како би она ојачала на тржишту.
  • Самим тим, бесплатне акције које добију грађани Србије, током времена ће добијати на вредности.   
  Овај закон биће праћен масовном едукативном кампањом како би се у Србији коначно увело право акционарство, како би Београдска берза живнула и постала налик берзама макар у региону, а ако не и у Европи.

  Ефекти предложеног концепта приватизације
  • Минималне стране директне инвестиције од 6 милијарди долара следеће године (50% више од рекорда који је постигнут прошле године).
  • У периоду од 2008. до 2010. године сваке године од 6  до 8 милијарди долара страних директних инвестиција.
  • Гарантована стопа привредног раста за ове три године у просеку од 7 до 9 посто годишње.
  • Ово је модел за брз напредак и развој Србије: грађани се масовно укључују у процес приватизације, анимирамо високе стране директне инвестиције које имају индиректне ефекте на развој читаве привреде.
  • Новац који држава добије од продаје свог дела био би искоришћен за реализацију свих крупних инфраструктурних пројеката који су потребни Србији.
  • Овим моделом Србија сигурно брзо корача ка ЕУ: грађани почињу да уче модерне технике тржишне економије што ће имати ефекат на едукацију становништва и припремити га за улазак у ЕУ.
 • САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ УДРУЖЕЊА БУДУЋИХ АКЦИОНАРА НИС-А
  Нови Сад 9.11.2007. године

  ИГРЕ БЕЗ ГРАНИЦА МИНИСТРА ЕКОНОМИЈЕ И РЕГИОНАЛНОГ РАЗВОЈА МЛАЂАНА ДИНКИЋА СА ПРАВИМА НА БЕСПЛАТНЕ АКЦИЈЕ ГРАЂАНА И ЗАПОСЛЕНИХ У ЈАВНИМ ПРЕДУЗЕЋИМА

  Најновији предлог начина остваривања права на бесплатне акције око четири милиона пунолетних грађана Србије и запослених, бивших запослених и пензионера јавних предузећа, јавно саопштен од стране министра економије и регионалног развоја Млађана Динкића, изврстан је пример поигравања са здравим разумом грађана ове земље. Предлог не само да је оцењен као неприхватљив од стране Удружења будућих акционара НИС-а, већ даје основу да се, поређењем са постојећим решењем верификованим од стране Владе, (на предлог Приватизационог саветника Мерил Линч и Рајфајзен инвестмент),  укаже на његове погубне последице по све носиоце права на бесплатне акције.

 • КОМЕНТАР УПРАВНОГ ОДБОРА УДРУЖЕЊА БУДУЋИХ АКЦИОНАРА НИС-а НА ПРЕДЛОЖЕНИ КОНЦЕПТ ПРИВАТИЗАЦИЈЕ ВЕЛИКИХ ЈАВНИХ ПРЕДУЗЕЋА У СРБИЈИ У ПЕРИОДУ ОД 2008. ДО 2010. ГОДИНЕ

  Концептом приватизације, чији је предлагач Министарство економије и регионалног развоја, предложено је да грађани стекну право на бесплатне акције а право располагања акцијама ограничи док се не установи тржишна вредност акција. Садашњи и бивши запослени у јавним предузећима остају без права на акције, а даје им се преференцијални статус при куповини акција.

 • Нови Сад, 08.11.2007.
  СА ЗАЈЕДНИЧКОГ САСТАНКА РЕПРЕЗЕНТАТИВНИХ СИНДИКАТА НИС А.Д.

  ЗАШТО МЛАЂАН ДИНКИЋ СМАЊУЈЕ И УКИДА ПРАВО НА БЕСПЛАТНЕ АКЦИЈЕ ГРАЂАНИМА СРБИЈЕ И РАДНИЦИМА НИС-а

  Предлог приватизације и концепт акционарства са којим је недавно Млађан Динкић, министар економије и регионалног развоја Владе Србије, изашао у јавност крајње је неповољан за све грађане Србије и у потпуности је неприхватљив за запослене у НИС-у, бивше раднике и пензионере ове Компаније. Овај предлог министра Динкића, супротан је постојећем концепту приватизације НИС-а који је Влада Републике Србије на предлог Приватизационог саветника (Мерил Линч и Рајфајзен инвестмент) прихватила, а који су подржали и репрезентативни синдикати.

 • ВРЕДНОСТ ПАКЕТИЋА 3.600,00 ДИНАРА

  На основу члана 58. тачка 8. Колективног уговора за НИС а.д. Нови Сад и захтева ЈСО НИС а.д. Нови Сад, Управни одбор НИС а.д. донео је Одлуку да се за децу запослених у НИС а.д. и децу запослених у услужним предузећима у НИС а.д.одобри набавка поклон пакетића за Нову годину у вредности од 3.600,00 динара.

  Набавку поклон пакетића извршиће сваки огранак НИС а.д. Нови Сад, односно делови огранка у складу са својим потребама.

 • ЗАХТЕВ ЗА ПОВЕЋАЊЕ ЗАРАДА

  С обзиром да су се стекли услови предвиђени ставом 2. члана 45. Колективног уговора за НИС а.д. Нови Сад, ЈСО НИС а.д. Нови Сад упутила је захтев пословодству НИС а.д. да се вредност коефицијента 1 основне зараде из става 1. поменутог члана утврди у  складу са Колективним уговором, по следећој табели:

  OКТОБАР

  НОВЕМБАР

  ДЕЦЕМБАР

  10.600,00 динара

  10.600,00 динара

  11.000,00 динара


  Овом захтеву придружила се и ЈСО НИС Нафтагас као други репрезентативни синдикат.