ОДЛУКА ОДБОРА ЈСО НИС А.Д. О ПРИМЕНИ ОДЛУКЕ О СЛАЊУ ЗАПОСЛЕНИХ НА ПРИНУДНИ ОДМОР

На основу члана 53. Колективног уговора за НИС а.д. и члана 116. Закона о раду,  Послодавац је донео Одлуку број 07/11/696 од 04.07.2012.г. о упућивању на плаћено одсуство од најдуже 45 радних дана за запослене у Служби за административно техничка питања. Упућивање се врши решењем које се доставља сваком запосленом у АТП-у и ступиће на снагу од 01.08.2012.године.

Одбор ЈСО НИС а.д. је на својој редовној седници од  05.07.2012  разматрао наведену Одлуку Послодавца. Синдикат сходно законским одредбама о упућивању на плаћено одсуство нема могућности да спречи овакво упућивање или да се са истим сагласи или не сагласи. Слично право Синдиката није предвиђено ни одредбама Колективног уговора или Социјалног програма. Међутим, Синдикат сматра да постоје и други елементи које треба размотрити:

• НИС а.д. остварује позитивне  економско-финансијске  резултате;
  • Ангажован је велики број спољних извршиоца на истим или сличним пословима;
  • НИС а.д. је друштвено одговорна компанија и води рачуна о својим запосленима;
  • На наведеним радним местима у АТП-у се налази велики број запослених који су самохрани родитељи, инвалиди и запослени који су тренутно у поступку периодичног здравственог прегледа и запослени који не испуњавају законске услове за обављање послова са повећаним ризиком;
  • Социјални програм НИС а.д. је на снази до 31.12.2012.г.

Након дискусија усвојена је следећа

О Д Л У К А

ЈСО НИС а.д. предлаже да се примена наведене Одлуке одложи док се не размотре све могућности за повећање запослености радника који се налазе на тим радним местима.