logo

Тренутно на сајту

Ко је на мрежи: 22 гостију и нема пријављених чланова

Питања

pitanja.gif

СИНДИКАТИ НЕЋЕ ДОЗВОЛИТИ ДА ЗАПОСЛЕНИ БУДУ ГУБИТНИЦИ У ПРОЦЕСУ ПРИВАТИЗАЦИЈЕ

Како процес приватизације НИС а.д. улази у одлучујућу фазу, репрезентативни синдикати НИС а.д. (ЈЕДИНСТВЕНЕ СИНДИКАЛНЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ НИС а.д. И НИС НАФТАГАСА) захтевају да представници радника, као и до сада, буду активни учесници овог процеса, јер то је једина гаранција да више од 13 хиљада запослених у Компанији неће бити губитници у приватизацији.

Ово је посебно важно сада када су у току измене раније усвојене стратегије приватизације које је предложио приватизациони саветника (Мерил  Линч и Рајфајзен Инвестмент) кога је ангажовала Влада Србије. У изменама концепта приватизације морају учествовати синдикални представници, што сада није случај. Исто се односи и на најаву доношења новог, посебног закона, којим би се регулисала приватизација НИС а.д. Незамисливо је да се утврђивање нивоа права запослених на бесплатне акције, што је такође део садашњих разговора око приватизације НИС а.д, одвија без званичних представника репрезентативних синдиката. Синдикални представници морају имати своје место у Тендерској комисији, а основни синдикални захтеви и суштински део Социјалног програма, морају наћи своје место у предстојећем уговору о купопродаји Компаније.

Репрезентативни синдикати у НИС а.д. неће дозволити да буду посматрачи и случајни сапутници у процесу приватизације, јер у том случају запослени би били једини губитници овог процеса. За репрезентативне синдикате приватизација је неминовност, али, Држава, која је сада једини власник НИС-а, имаће подршку синдиката само уколико представници запослених буду равноправно укључени у све фазе приватизације и само уколико се терет својинских промена не свали искључиво на терет радника.

У противном репрезентативни синдикати неће имати избора - биће противници овог процеса.

Због значаја процеса приватизације и интереса запослених, репрезентативни синдикати упутили су захтев за одржавањем хитних састанака са Потпредседником Владе Републике Србије Божидаром Ђелићем, Министром енергетике Александром Поповићем и Министром економије Млађаном Динкићем.

Председник ЈСО НИС Нафтагас
Миленко Недић

Председник ЈСО НИС а.д. Нови Сад
Горан Такић