logo

Тренутно на сајту

Ко је на мрежи: 20 гостију и нема пријављених чланова

Питања

pitanja.gif

СТИМУЛАТИВНЕ МЕРЕ ЗА СМАЊЕЊЕ БРОЈА ЗАПОСЛЕНИХ И ОВЕ ГОДИНЕ

На иницијативу репрезентативних синдиката, Планом развоја и програмом рада за 2008. годину, предвиђена су средства (200 милиона динара) за стимулативне мере за смањење броја запослених у НИС а.д.

Управни одбор НИС а.д. крајем прошле недеље донео је ову Одлуку, а током идуће недеље, по приспећу пратеће документације у кадровске службе делова НИС а.д. отвориће се процес пријављивања заинтересованих радника.

Рок за подношење захтева је 18. март 2008. године. Уколико се средства не утроше након овог круга, пријаве ће се продужити и трајати до краја године.

Овогодишња Одлука о споразумном (добровољном) престанку радног односа и исплати стимулативних отпремнина је специфична, јер искључиво право на финансијску надокнаду у случају споразумног раскида радног односа имају запослени, који због болести имају знатно умањење радне способности и не могу наставити са радом, као и запослени инвалиди.

Специфичност је такође да ће се редослед првенства оних који се определе за стимулативне отпремнине, одређивати по датуму пријаве.

Како је максималан износ стимулативне отпремнине 1,5 милиона динара, у Стручним службама НИС а.д. процењују да ће по основу ове одлуке Компанију напустити око 150 радника.