САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Након разговора председника две репрезентативне синдикалне централе – Савеза самосталних синдиката Србије и Уједињених гранских синдиката „Независност“, са премијером Вучићем, министром Вулином и представницима других надлежних министарстава, у четвртак 10. јула, учињен је последњи напор и покушај да се на трипартитној радној групи приближе и усагласе до сада неусаглашени ставови о изменама и допунама Закона о раду.

Овај покушај, на жалост, није успео јер представници Владе и Уније послодаваца Србије нису одустали од захтева да се изменама Закона о раду, у делу зарада и других примања, значајно умање примања запослених, а понуђеним решењем везаним за проширено дејство колективних уговора, само је декларативно остављена могућност такве одлуке коју је у пракси апсолутно немогуће реализовати, нити су пристали на разговор о другим неусаглашеним или са њихове стране самоиницијативно унетим одредбама. Због тога, органи ове две синдикалне централе су, на заједничкој седници 11. јула, донели одлуку да отпочну са предузимањем других видова синдикалне борбе како би се спречило доношење антирадничког, антисиндикалног и антинародног Закона о раду, као и других закона – Закона о стечају, Закона о приватизацији и Закона о ПИО, који су конципирани на исти начин, да се обесправе и још више осиромаше грађани ове земље.

Позивамо све чланове синдиката, запослене, незапослене, пензионере, ученике и студенте, једном речју све грађане, да нам се придруже у борби за повлачење ових закона из процедуре, уз захтев да се актуелна власт одговорније понаша према својим грађанима, са циљем обезбеђења боље данашњице и извесније и сигурније будућности.