НАЦИОНАЛНИ дан добровољних давалаца крви у Србији се обележава 11. маја сваке године и представља дан када се одаје признање свим добровољним даваоцима крви за њихов несебичан чин који спасава животе.

Давање крви је један од најхуманијих чинова којим појединац може допринети друштву. У Србији, Национални дан добровољних давалаца крви слави се како би се подигла свест о важности ове племените акције и како би се захвалило свим даваоцима који су својим делом помогли другима.

Једна јединица крви спашава три живота

У званичној презентацији Института за трансфузију крви Србије, наводи се да само једна јединица крви може спасити 3 живота. Нашој земљи, током једне године, потребно је 240 000 јединица крви, а чак 64% нашег становништва у старосној доби од 18 до 65 може да донира крв. Сваки мушки становник може дати крв 4 пута годишње, а женски 3 пута.

Крв је неопходна за многе медицинске процедуре, од операција до лечења пацијената са одређеним болестима. Добровољни даваоци крви су кључни за одржавање здравственог система и пружање помоћи онима у потреби.

Иако је велики број становника Србије способан за давање крви, стопа добровољних давалаца је на 3%, што је испод потребних 4% за ефикасно функционисање здравственог система. Национални дан добровољних давалаца крви је прилика да се мотивишу грађани да постану редовни даваоци и да се повећа број давалаца крви у земљи.

Овај дан је такође прилика за организације и институције да покрену акције давања крви и да едукују јавност о процесу давања крви и његовом значају. Редовно давање крви и континуирани прилив су кључ за успешно функционисање здравственог система.

Повластице за даваоце крви

Већина добровољних давалаца крви не зна за бројне повластице, као што су бесплатни прегледи, лекови и специјалистичке услуге. Право на бенефиције имају они који су били даваоци у претходних годину дана, али и они који су десет пута и више дали крв.

Такође, за сваки случај добровољног давања крви по члану 77. Закона о раду РС прописано је да запослени има право на плаћено одсуство два узастопна дана, рачунајући и дан давања крви.

Укључивање у акције добровољног давања крви

Национални дан добровољних давалаца крви у Србији је подсетник на хуманост и солидарност грађана.

„Желите ли да урадите нешто веома важно данас? Дајте крв… рачунамо на вас!“
Институт за трансфузију крви Србије организује акције добровољног давања крви од 6. до 12. маја 2024. у Београду и другим градовима Србије.
Под паролом „Желите ли да урадите нешто веома важно данас? Дајте крв… рачунамо на вас!“ Институт организује акције током целе године јер је потреба за крвљу и крвним продуктима велика.

Национални дан добровољних давалаца крви у Србији је дан када се слави живот и када се и друштвено одговорне компаније придружују овој важној мисији. Један од примера компанија које редовно учествују у акцијама добровољног давања крви је НИС, која ове племените акције системски организује под окриљем Клуба добровољних давалаца крви Јединствене синдикалне организације НИС а.д., у сарадњи са надлежним трансфузиолошким службама и уз подршку Клуба волонтера компаније.

Запослени НИС-а су током 2023. године готово удвостручили број донираних јединица крви у односу на претходну годину, обезбедивши чак 572 јединице крви, колико је прикупљено у 18 акција спроведених у просторијама компаније у пет градова.

Само током првог квартала ове године, Клуб добровољних давалаца крви ЈСО НИС а.д. је спровео пет акција добровољног давања крви, у којима је прикупљена још 191 јединица крви.

Значајна новина која се односи на акције добровољног давања крви у НИС-у јесте да је у сарадњи са Институтом за трансфузију крви Србије од сада у компанији омогућен и упис у Регистар давалаца матичних ћелија Србије, током реализације ових акција у Београду.

Често заједница није довољно свесна потреба за крвљу које се у једном дану, једној недељи или месецу јављају и које произилазе из потреба људи који су болесни и који се налазе у здравственим установама.

Ако желите да урадите нешто добро не само за себе, већ и за неког другог, одазовите се позиву за добровољно давање крви у вашем граду..