ВЛАДА НЕЋЕ ДА УКИНЕ КАЗНЕНЕ ПОЕНЕ, СИНДИКАТ НЕ ОДУСТАЈЕ

Укидање казнених поена за превремени одлазак у пензију било би превелико оптерећење за државну касу, кажу надлежни, а укидањем ове одредбе ПИО фонд би морао додатно да одреши кесу за још 200 милиона динара. Већ наредне године то би било 900 милиона, док би 2027. износ достигао две милијарде динара.

На списку Фонда у овом тренутку налази се нешто више од 43.000 превремених пензионера. Пенали за раније напуштање радног места, међутим, нису једнаки за све пошто се за сваки месец ранијег одласка у пензију одузима 0,34 одсто од чека, а максималан одбитак може да буде 20 одсто.
Иницијативу за укидање члана 70 Закона о ПИО први су пре две године поднели представници Савеза самосталних синдиката Србије (СССС). Став државе у почетку је био позитиван, али како време одмиче, јасно је да од њиховог укидања нема ништа. Оправдање које стиже из Министарства за рад је да је животни век у Србији продужен и да буџет то не може да издржи.
У СССС кажу да ће наставити да инсистирају да се казнени поени укину, јер је одредба, по њима, некоректна, а нарочито за велики број лјуди чије фирме су пропале, па су их нови прописи отерали у превремену пензију. Број оних који су се одлучили на овај корак по доношењу закона, тврде у СССС, знатно је мањи.
„Ми нећемо одустати и на свакој следећој седници Социјално-економског савета ћемо инсистирати на укидању ове одредбе“, каже Зоран Михајловић, секретар Већа СССС.
„Нико нема право да кажњава лјуде зато што су радили 40 година. Они су све те године уплаћивали новац у ПИО фонд и сада је ред да им се то врати. Апсурд је да неко ко, рецимо, има 35 година стажа и 65 живота сада има већу пензију од оног ко је радио пет година дуже“.
Наш саговорник наглашава да је позивање на дужи животни век бесмислено, јер нико не може да вам гарантује колико ћете живети, као и питање колико ће дуже примати пензију они који су раније напустили радно место, на шта се позива законодавац.
„Тачно је да казнени поени постоје и у западним землјама, али тамо су лјуди при заснивању радног односа знали шта их чека уколико раније оду у пензију, па су на време почели да уплаћују у приватне фондове. Зато не можемо да упоређујемо“, каже Михајловић.
Одредба која је уведена у Закон из 2014. је готово идентична оној коју смо имали и у закону из 1964. године. Тада су пенали били око четири одсто на годишњем нивоу. Због друштвено-политичких превирања синдикати су онда тражили укидање тих пенала. То је, сматрају у Фискалном савету, довело до урушавања система јавних финансија.