Коронавируси (CoV) су велика породица вируса. У природи je до сада циркулисало шест коронавируса који изазивају болест код људи, од којих су два довела до епидемије и тешких респираторних болести – МЕРС и САРС вируси. Сада се појавио нови коронавирус (CoV) који раније није идентификован код људи. Реч је седмом коронавирусу који је изазвао највећу епидемију до сада, али је битно напоменути да је стопа смртности и даље нижа од претходних вируса.
Коронавируси су први пут откривени 1965. године у Енглеској, а убрзо потом и у Америци. Егзотичан назив „коронавируси“ добили су 1968, зато што кад се посматрају на електронском микроскопу подсећају на корону сунца.
Коронавируси су зоонотични, што значи да се преносе између животиња и људи. Детаљна испитивања показала су да се SARS-CoV преносио са мачака на људе, а MERS-CoV са једногрбих камила на људе.

Извор и ширење вируса

У раним фазама многи пацијенти као резултат епидемије респираторних болести изазване 2019. године у Вухану у Кини имали су неку врсту везе са животињским светом, одатле се сматра да је вирус и потекао. Временом се јавио све већи број пацијената који није имао додира са животињама, што указује на ширење путем личног контакта – вирус се преноси са особе на особу, обично након блиског контакта са зараженим пацијентом.

Колико траје инкубација болести?

Инкубација болести (време од доспевања вируса у организам до појаве симптома болести), траје од два до 14 дана (у просеку пет дана). Може да траје и до 27 дана, а болест без компликација траје просечно недељу дана.

Уобичајени знакови инфекције

Симптоми коронавируса у почетку су слични симптомима грипа, али коронавирус има тенденцију да се везује за рецепторе у доњим деловима дисајних путева због чега често долази до упале плућа и потешкоћа у дисању.
Овај вирус припада групи РНК вируса, не остаје дуго у телу, али напада имунолошки систем који може бурно да реагује, што онда доводи до компликација.
Од коронавируса (COVID-19) могу да оболе сви, без обзира на узраст. Тежи облик инфекције са упалом плућа и тешку акутну респираторну болест до сада су већином имале старије особе (преко 65 година), лица са хроничним болестима и ослабљеним имунитетом. Здравствени радници и чланови породица, који лече и негују заражене пацијенте, због велике изложености вирусу су такође у повећаном ризику од инфекције.

Постоји ли лек за нови коронавирус?

Не постоји специфично лечење болести изазваних новим коронавирусом. Међутим, многи симптоми могу да се лече и самим тим лече се у зависности од клиничког стања пацијента.

Инструкције Министарства здравља: како поступити у случају сумње на Covid-19

Да би се утврдило да ли је неко заражен са Covid-19 врши се тестирање у специјализованим амбулантама при домовима здравља широм Републике Србије. Њихово радно време је од 7 до 22 часа. Тестирање није могуће на сопствени захтев, већ се након прегледа лекара у Covid-19 амбулантама доноси одлука од стране лекара да ли ће се неко тестирати или не.
Cви који посумњају да имају вирус не треба да зову бројеве телефона већ да се без одлагања упуте у најближу Covid-19 амбуланту.